Κολονοσκόπηση-Ενδοσκόπηση κατώτερου πεπτικού

Τι είναι η κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση περιλαμβάνει τον έλεγχο με άμεση όραση του βλεννογόνου ολόκληρου του παχέος εντέρου. Η κολονοσκόπηση γίνεται με ένα μακρύ, εύκαμπτο όργανο που λέγεται κολονοσκόπιο. Το κολονοσκόπιο προωθείται από τον πρωκτό σε όλο το μήκος του παχέος εντέρου και η εικόνα της εσωτερικής επιφάνειας (βλεννογόνος) του παχέος εντέρου μεταφέρεται σε μία οθόνη. Με την κολονοσκόπηση αναγνωρίζονται βλάβες του βλεννογόνου (π.χ. πολύποδες, καρκίνος, εκκολπώματα) και λαμβάνονται βιοψίες για ιστολογική εξέταση. Η λήψη των βιοψιών δεν προκαλεί πόνο.

Επίσης, κατά την διάρκεια της κολονοσκόπησης μπορεί να γίνουν και ορισμένες ενδοσκοπικές θεραπείες, όπως η αφαίρεση πολυπόδων με την βοήθεια βρόχου πολυπεκτομής.

Προετοιμασία του ασθενούς για κολονοσκόπηση

Για να γίνει η κολονοσκόπηση πρέπει το παχύ έντερο να είναι τελείως καθαρό. Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε να εφαρμόσετε με ακρίβεια τις απαραίτητες οδηγίες που περιλαμβάνουν τη λήψη προετοιμασίας με καθαρτικό και συγκεκριμένη δίαιτα.

Πώς θα γίνει η κολονοσκόπηση

Ο γαστρεντερολόγος θα σας εξηγήσει τον τρόπο που γίνεται η κολονοσκόπηση και θα απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις σας. Παρακαλούμε να αναφέρετε αν έχετε κάνει άλλη κολονοσκόπηση στο παρελθόν, το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό και αν έχετε αλλεργία σε φάρμακα. Πρέπει επίσης, να υπογράψετε το έντυπο συγκατάθεσης δίνοντας την άδειά σας για την εξέταση.

Για να γίνει η κολονοσκόπηση θα να σας χορηγήσουμε ενδοφλεβίως κάποιο κατασταλτικό φάρμακο για την καλύτερη συνεργασία σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η εξέταση θα είναι τελείως ανώδυνη, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν ήπιο φούσκωμα λόγω του αέρα που εισάγεται στο έντερο, το οποίο υποχωρεί σύντομα. Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Μετά την εξέταση

Καθώς για την εξέταση θα σας χορηγηθεί καταστολή, είναι καλύτερα να σας συνοδεύσει κάποιος στο σπίτι. Για την υπόλοιπη ήμερα δεν πρέπει να οδηγήσετε αυτοκίνητο, να χρησιμοποιήσετε μηχανήματα ή να λάβετε σοβαρές αποφάσεις γιατί η καταστολή μειώνει τα αντανακλαστικά και την κρίση σας.

Κίνδυνοι

Η κολονοσκόπηση είναι ασφαλής εξέταση. Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μικρότερος από μία επιπλοκή σε 1000 κολονοσκοπήσεις. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν αλλεργική αντίδραση στα χορηγούμενα φάρμακα, αιμορραγία από την βιοψία ή διάτρηση (σπανιότατα) και μπορεί να παρουσιαστούν όταν συνυπάρχει άλλο νόσημα, π.χ. χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων. Η συχνότητα επιπλοκών είναι λίγο μεγαλύτερη στις θεραπευτικές κολονοσκοπήσεις, όπως στην αφαίρεση πολυπόδων.

Κοινοποίηση
Scroll to Top