Γαστροσκόπηση-Ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού

Γαστροσκόπηση-Ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού

Τι είναι η ενδοσκόπηση του ανωτέρου πεπτικού (γαστροσκόπηση)

Η ενδοσκόπηση του ανωτέρου πεπτικού συστήματος ή γαστροσκόπηση περιλαμβάνει τον έλεγχο με άμεση όραση του βλεννογόνου του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Η γαστροσκόπηση γίνεται με ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (γαστροσκόπιο). Το γαστροσκόπιο προωθείται από το στόμα στον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο και η εικόνα της εσωτερικής επιφάνειας (βλεννογόνος) των οργάνων αυτών μεταφέρεται σε μία οθόνη. Με την γαστροσκόπηση αναγνωρίζονται βλάβες του βλεννογόνου (π.χ. έλκη, καρκίνος) και λαμβάνονται βιοψίες για ιστολογική εξέταση. Η λήψη των βιοψιών δεν προκαλεί πόνο. Επίσης, μέσω του ενδοσκοπίου είναι δυνατό να γίνουν ορισμένες ενδοσκοπικές θεραπείες.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • διαστολές στενωμένων περιοχών του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου
  • αφαίρεση πολυπόδων και ξένων σωμάτων, και
  • θεραπεία αγγείων ή ελκών που αιμορραγούν.

Προετοιμασία του ασθενούς για γαστροσκόπηση

Για να γίνει η γαστροσκόπηση πρέπει το στομάχι να είναι άδειο από τροφές. Αν η γαστροσκόπηση γίνει το πρωί, δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τίποτα μετά τις 9 το βράδυ.

Πώς θα γίνει η γαστροσκόπηση

Ο γαστρεντερολόγος θα σας εξηγήσει τον τρόπο που γίνεται η γαστροσκόπηση και θα απαντήσει σε ερωτήσεις σας. Πριν την εξέταση θα χρειαστεί να αναφέρετε αν έχετε αλλεργία σε φάρμακα και αν έχετε ιστορικό σοβαρής καρδιακής νόσου. Πρέπει επίσης να υπογράψετε το έντυπο συγκατάθεσης δίνοντας την άδεια σας για την εξέταση. Πριν από την γαστροσκόπηση πρέπει να αφαιρέσετε τα γυαλιά σας, τους φακούς επαφής και τις τεχνητές οδοντοστοιχίες. Θα σας χορηγηθεί ενδοφλεβια καταστολή, που θα σας προκαλέσει ύπνο, ώστε να μπορέσετε να συνεργαστείτε για τη διενέργεια της εξέτασης. Το γαστροσκόπιο δεν εμποδίζει την αναπνοή και δεν προκαλεί πόνο. Η εξέταση διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά.

Μετά από την εξέταση

Μετά την εξέταση μπορείτε να φάτε ελεύθερα εκτός αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες. Εφόσον σας έχει χορηγήσει καταστολή, είναι καλύτερα να σας συνοδεύσει κάποιος στο σπίτι. Για την υπόλοιπη ημέρα δεν πρέπει να οδηγήσετε αυτοκίνητο, να χρησιμοποιήσετε μηχανήματα ή να λάβετε σοβαρές αποφάσεις, γιατί η καταστολή μειώνει τα αντανακλαστικά και την κρίση σας.

Επιπλοκές από την γαστροσκόπηση

Οι επιπλοκές από την γαστροσκόπηση είναι πάρα πολύ σπάνιες με συχνότητα μικρότερη από μια επιπλοκή σε 1000 γαστροσκοπήσεις. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν αλλεργική αντίδραση στα χορηγούμενα φάρμακα, αιμορραγία από την βιοψία ή διάτρηση και μπορεί να παρουσιαστούν όταν συνυπάρχει άλλο νόσημα, π.χ. χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων. Η συχνότητα επιπλοκών είναι λίγο μεγαλύτερη στις θεραπευτικές ενδοσκοπήσεις.

Κοινοποίηση
Scroll to Top