Φούσκωμα στην κοιλιά: Πρέπει να ανησυχήσω;

Τι εννοούμε φούσκωμα στην κοιλιά;
Το φούσκωμα χαρακτηρίζεται από συμπτώματα πληρότητας στην κοιλιά, πίεση ή αίσθημα παγιδευμένου αέρα, καθώς και αύξηση της περιμέτρου της κοιλιάς. Μπορεί να συνυπάρχουν ήπιος κοιλιακός πόνος ή διαταραχές κενώσεων.

Πόσο συχνά εμφανίζεται;
Εμφανίζεται σε περίπου έναν στους πέντε ενήλικες. Η συχνότητα εμφάνισης είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Με ποιες παθήσεις σχετίζεται;
Συνήθως είναι μια λειτουργική πάθηση καθώς ο εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος δεν παρουσιάζει παθολογικά ευρήματα. Ο θεράπων ιατρός πρέπει πάντοτε να αποκλείει αίτια απόφραξης του εντέρου και να προχωρά σε ενδελεχή έλεγχο όταν υπάρχουν παθολογικά εργαστηριακά ευρήματα όπως η αναιμία. Επίσης πάντοτε πρέπει να αποκλείονται παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη και το σύνδρομο βακτηριακής υπερανάπτυξης.

Τι προκαλεί το φούσκωμα;
Τα αίτια του φουσκώματος δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητά καθώς διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Στα πιθανά αίτια περιλαμβάνονται η σπλαγχνική υπερευαισθησία, η διαταραχή της βακτηριακής μικροχλωρίδας και η ανεπαρκής μεταφορά των αερίων μέσα στο έντερο.

Ποια η θεραπεία του φουσκώματος;
Καθώς το ακριβές αίτιο δεν είναι γνωστό δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει δυσκοιλιότητα η θεραπεία της μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα του ασθενούς. Έχουν δοκιμαστεί προβιοτικά και βουτυρικό οξύ με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Επίσης για την αντιμετώπισή του έχουν δοκιμαστεί χαμηλές δόσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και συμπεριφορικές θεραπείες.

Ιατρός Λαζαρίδης Λάζαρος-Δημήτρης
Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος

Κοινοποίηση
Scroll to Top