Τι είναι το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου
Το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου κατά την οποία υπάρχει κοιλιακός πόνος ο οποίος σχετίζεται με την κένωση ή με αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Συνήθως συνυπάρχουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας, ενώ το σύμπτωμα του φουσκώματος είναι πολύ συχνό.
Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου
Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα η πάθηση αυτή αφορά περίπου έναν στους δέκα ανθρώπους και είναι πιο συχνή σε νέους και σε γυναίκες.
Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου
Η διάγνωση της πάθησης πρέπει να γίνεται μόνο μετά από επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο, ο οποίος συσχετίζει τα συμπτώματα του ασθενούς με τα εργαστηριακά, απεικονιστικά (πχ υπέρηχος, αξονική τομογραφία) και ενδοσκοπικά ευρήματα (κολονοσκόπηση, γαστροσκόπηση). Ενδεχομένως να χρειαστεί ο αποκλεισμός άλλων νοσημάτων όπως είναι οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα), η κοιλιοκάκη και η μικροσκοπική κολίτιδα.
Τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου είναι μια σύνθετη νόσος και πολλοί παράγοντες σχετίζονται με την εμφάνισή του. Έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί, περιβαλλοντολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από γαστρεντερίτιδα, έντονο στρες, εκκολπωματίτιδα ή χειρουργείο. Τα συμπτώματά του είναι αποτέλεσμα διαταραχών στην κινητικότητα του εντέρου, αλλαγών της βακτηριακής μικροχλωρίδας του εντέρου και σπλαγχνικής υπερευαισθησίας.
Πως θεραπεύεται το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου
Η θεραπεία του ευερεθίστου εντέρου είναι εξατομικευμένη και βασίζεται στα συμπτώματα τα οποία προκαλεί. Η αλλαγή του τόπου ζωής που περιλαμβάνει διαιτητικές αλλαγές, άσκηση, καλή ενυδάτωση και μείωση του στρες σε συνδυασμό με την κατανόηση του καλοήθους χαρακτήρα της πάθησης πολλές φορές είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σε περιπτώσεις που είναι έντονο το σύμπτωμα του πόνου μπορεί να χρησιμοποιηθούν σπασμολυτικά φάρμακα, ενώ η χρήση προβιοτικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της πάθησης έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Παράλληλα με τη θεραπεία του ευερεθίστου εντέρου είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η συνυπάρχουσα διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Τέλος, σε ανθεκτικές περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί αντικαταθληπτικά φάρμακα.