Καρκίνος Του Παχέος Εντέρου

Τι είναι καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τύπος της κακοήθειας που προσβάλει τα διάφορα τμήματα του παχέος εντέρου και του ορθού. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως ξεκινά από κάποιο πολύποδα που είναι μια αρχικά καλοήθης βλάβη που βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια του εντέρου. Με την πάροδο του χρόνου κάποιοι από τους πολύποδες σταδιακά μεγαλώνουν και εξελίσσονται σε καρκίνο.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και η δεύτερη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες με την πλειονότητα των περιπτώσεων να είναι ασθενείς πάνω από τα 50.

Με τι συμπτώματα εμφανίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εμφανιστεί με αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως πρωτοεμφανιζόμενη δυσκοιλιότητα ή διάρροια, με παρουσία αίματος στις κενώσεις, με απώλεια βάρους, αδυναμία ή εύκολη κόπωση. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί με αναιμία από απώλεια σιδήρου.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και το οικογενειακό ιστορικό. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζει κληρονομικότητα γι’ αυτό άτομα με συγγενή 1 ου βαθμού που παρουσιάζει τη νόσο πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο σε μικρότερη ηλικία.

Προλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προλαμβάνεται με τη διενέργεια κολονοσκόπησης. Η κολονοσκόπηση ελέγχει το βλεννογόνο του παχέος εντέρου και ανιχνεύει προκαρκινωματώδεις βλάβες, που λέγονται πολύποδες, οι οποίοι μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Έτσι αποτρέπεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κολονοσκόπηση πρέπει να διενεργείται προληπτικά σε όλα τα άτομα μετά τα 50 έτη ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν συμπτώματα.

Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου καθορίζεται από το στάδιό του και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Στις θεραπείες περιλαμβάνονται το χειρουργείο, η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία ή συνδυασμός αυτών των θεραπειών. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να συζητούν τις πιθανές θεραπευτικές επιλογές με το θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να επιτυγχάνεται εξατομικευμένη προσέγγιση της νόσου.

Κοινοποίηση
Scroll to Top