Στην επιδίωξη της σωματικής ευεξίας, μια πτυχή που συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής είναι η σωματική άσκηση. Ενώ τα οφέλη της άσκησης για την καρδιαγγειακή υγεία και τη διαχείριση του βάρους είναι γνωστά, ο σημαντικός αντίκτυπός της στην πεπτική ευεξία είναι εξίσου αξιοσημείωτος.
- Ενίσχυση της κινητικότητας του εντέρου:
Οι ρυθμικές συσπάσεις του πεπτικού σωλήνα προωθούν το εντερικό περιεχόμενο μέσα στο πεπτικό σύστημα. Η άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας διατηρώντας τους μυς του εντέρου ενεργούς και αποτελεσματικούς. - Μείωση του κινδύνου πεπτικών διαταραχών:
Η τακτική άσκηση έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων πεπτικών διαταραχών. Καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (IBD) μπορεί να παρουσιάσουν βελτίωση με τη συνεπή σωματική δραστηριότητα. - Ρύθμιση του βάρους και του μεταβολισμού:
Η διατήρηση του βάρους είναι το κλειδί για την ευεξία του πεπτικού συστήματος. Η τακτική άσκηση όχι μόνο βοηθά στη διαχείριση του βάρους αλλά και στη ρύθμιση του μεταβολισμού, διασφαλίζοντας ότι το σώμα επεξεργάζεται αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά και αποβάλλει τις βλαβερές ουσίες - Διαχείριση του άγχους και των επιπτώσεών του στο έντερο:
Η άσκηση περιορίζει το στρες. Το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει σε πεπτικά προβλήματα όπως η δυσπεψία και να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Με την ενσωμάτωση τακτικής σωματικής δραστηριότητας, τα άτομα μπορούν να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στο πεπτικό τους σύστημα. - Πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με την καθιστική ζωή:
Ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και συναφών πεπτικών προβλημάτων. Η τακτική άσκηση εξουδετερώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης καθιστικής ζωής, προάγοντας την καλύτερη κυκλοφορία και μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης πεπτικών προβλημάτων που σχετίζονται με το βάρος.
Ιατρός Λαζαρίδης Λάζαρος-Δημήτρης
Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος