Τοποθέτηση stent

Τι είναι τα stent; Που τοποθετούνται;

Τα stent ή ενδοπροσθέσεις είναι εύκαμπτοι μεταλλικοί σωλήνες με μορφή κυλινδρικού πλέγματος, οι οποίοι τοποθετούνται με ενδοσκοπική μέθοδο σε περιοχές του πεπτικού σωλήνα (οισοφάγος, στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο) όπου υπάρχει κάποια στένωση προκειμένου να πετύχουμε τη διάνοιξη της στένωσης και να κρατήσουμε το πέρασμα ανοικτό.

Πότε και πως γίνεται η τοποθέτηση του stent;

Τα stent τοποθετούνται σε περιπτώσεις καλοήθους ή κακοήθους απόφραξης ενός οργάνου του πεπτικού σωλήνα (οισοφάγος, στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο). Η εισαγωγή του stent γίνεται με τη χρήση ενδοσκοπίου (γαστροσκοπίου ή κολονοσκοπίου). Αφού φτάσουμε στο σημείο της στένωσης με τη βοήθεια οδηγού σύρματος εισάγουμε το stent είτε δια του ενδοσκοπίου είτε εκτός του ενδοσκοπίου. Στόχος μας είναι το stent να γεφυρώσει τα δύο άκρα της στένωσης έτσι ώστε η ροή μέσα στον πεπτικό σωλήνα να αποκατασταθεί. Υπάρχουν διαφορετικά είδη stent (επικαλυμένα, μη επικαλυμένα, μερικώς επικαλυμένα), ενώ το είδος και το μήκος του stent που χρησιμοποιούμε διαφέρει ανάλογα με το μήκος και την εντόπιση της στένωσης.

Τι προετοιμασία πρέπει να κάνω πριν από την τοποθέτηση του stent;

Η προετοιμασία πριν από την τοποθέτηση του stent σχετίζεται με το σημείο όπου εντοπίζεται η στένωση. Σε στενώσεις παχέος εντέρου θα χρειαστεί να λάβετε προετοιμασία για κολονοσκόπηση (βλ. κολονοσκόπηση), ενώ σε στενώσεις οισοφάγου – στομάχου – λεπτού εντέρου συνιστάται νηστεία 8-10 ωρών για διενέργεια γαστροσκόπησης. Αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή (π.χ. Sintrom, Eliquis, Pradaxa, Xarelto) ή αντιαιμοπεταλιακή (π.χ. Salospir, Plavix) πρέπει να έχετε μαζί σας πρόσφατη γενική εξέταση αίματος και εξέταση πηκτικότητας (INR) και θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα λόγω του ενδεχομένου να χρειαστεί πιθανή τροποποίηση της αγωγής σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – επιπλοκές της τοποθέτησης του stent;

Η τοποθέτηση του stent είναι μία επέμβαση και πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει η απαραίτητη ένδειξη. Οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι ο πόνος μετά την τοποθέτηση του stent, η μετανάστευση (δηλαδή η μετακίνηση) του stent σε άλλο σημείο από αυτό της στένωσης και η αιμορραγία. Σε περιπτώσεις όπου το stent τοποθετείται για να γεφυρώσει μια κακοήθη στένωση (καρκίνος) τότε υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ιστού εντός του stent, το μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του stent.

Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση του stent;

Η τιμή της τοποθέτησης του stent εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και τις ημέρες νοσηλείας του ασθενούς. Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

Καλύπτεται η τοποθέτηση stent από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

Τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζεται το ιατρείο μας είναι συμβεβλημένα με πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Groupama, η ING, η Generali, η Allianz, η ERGO, η AXA, η Eurolife, η Ευρωπαϊκή Πίστη και πολλές άλλες.  

Scroll to Top