Καυτηριασμός αγγειοδυσπλασιών

Τι είναι οι αγγειοδυσπλασίες; Προκαλούν συμπτώματα;

Οι αγγειοδυσπλασίες είναι ελικοειδή (στριμμένα) και διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία που ανευρίσκονται στο βλεννογόνο και υποβλεννογόνιο στρώμα της γαστρεντερικής οδού. Στις αγγειοδυσπλασίες τα αγγεία που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον γαστρεντερικό αυλό μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να ραγούν οδηγώντας σε απώλεια αίματος. Είναι οι πιο κοινές αγγειακές δυσπλασίες στο γαστρεντερικό σωλήνα και πιο συχνά εμφανίζονται στο παχύ έντερο, ενώ επίσης μπορεί να ανευρεθούν στο λεπτό έντερο ή το στομάχι. Τα άτομα με αγγειοδυσπλασίες μπορεί να είναι ασυμπτωματικά ή μπορεί να παρουσιάσουν κρυφή αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα χωρίς κοιλιακό άλγος. Ως κρυφή αιμορραγία ορίζεται η γαστρεντερική αιμορραγία που δεν είναι ορατή από τον ασθενή ή τον κλινικό γιατρό, αλλά τα δείγματα κοπράνων ανιχνεύουν την παρουσία αίματος. Εάν η αγγειοδυσπλασία αιμορραγήσει, η εμφάνιση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την πηγή και τη θέση της αιμορραγίας. Για παράδειγμα, η αιμορραγία από το στομάχι ή το λεπτό έντερο μπορεί να εμφανιστεί ως μέλαινα κένωση, η οποία αναφέρεται σε μαύρα και κολλώδη κόπρανα. Εάν η αιμορραγία προέρχεται από το παχύ έντερο, μπορεί να εμφανιστεί ως ζωηρό, κόκκινο αίμα στις κενώσεις. Εάν υπάρχει κρυφή αιμορραγία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα αναιμίας από απώλεια σιδήρου. Αυτό περιλαμβάνει υπερβολική κόπωση και δύσπνοια. Η συχνότητα των αγγειοδυσπλασιών αυξάνεται με την ηλικία και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Σε περιπτώσεις οξείας και βαριάς αιμορραγίας από το παθολογικό αγγείο μπορεί να εμφανιστεί υπόταση.

Πότε και πως γίνεται καυτηριασμός των αγγειοδυσπλασιών;

Οι τυχαίες αγγειοδυσπλασίες που διαπιστώνονται κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης δεν χρειάζονται θεραπεία εάν δεν υπάρχει ιστορικό αιμορραγίας του γαστρεντερικού σωλήνα ή ανεξήγητης σιδηροπενικής αναιμίας. Εάν, ωστόσο, οι αγγειοδυσπλασίες είναι συμπτωματικές, τότε πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο καυτηριασμός των αγγειοδυσπλασιών γίνεται με τη χρήση ειδικών καθετήρων που δημιουργούν ένα πλάσμα αερίου αργού (APC). Το APC είναι μια ενδοσκοπική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της αιμορραγίας από αγγειοδυσπλασίες στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Τι προετοιμασία πρέπει να κάνω πριν από τον καυτηριασμό των αγγειοδυσπλασιών;

Η προετοιμασία πριν από τον καυτηριασμό των αγγειοδυσπλασιών σχετίζεται με το σημείο όπου αυτές εντοπίζονται. Σε αγγειοδυσπλασίες παχέος εντέρου θα χρειαστεί να λάβετε προετοιμασία για κολονοσκόπηση (βλ. κολονοσκόπηση), ενώ σε αγγειοδυσπλασίες στομάχου – λεπτού εντέρου συνιστάται νηστεία 8-10 ωρών για διενέργεια γαστροσκόπησης. Αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή (π.χ. Sintrom, Eliquis, Pradaxa, Xarelto) ή αντιαιμοπεταλιακή (π.χ. Salospir, Plavix) πρέπει να έχετε μαζί σας πρόσφατη γενική εξέταση αίματος και εξέταση πηκτικότητας (INR) και θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα λόγω του ενδεχομένου να χρειαστεί πιθανή τροποποίηση της αγωγής σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – επιπλοκές του καυτηριασμού των αγγειοδυσπλασιών;

Ο καυτηριασμός των αγγειοδυσπλασιών με APC είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία και οι επιπλοκές του είναι σπάνιες. Μετά τον καυτηριασμό υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος αιμορραγίας, ο οποίος είναι αυξημένος σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Σε σπανιότατες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί διάτρηση του εντέρου, η οποία είναι μια επείγουσα κατάσταση που μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Πόσο κοστίζει ο καυτηριασμός των αγγειοδυσπλασιών;

Η τιμή του καυτηριασμού με APC εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη διενέργειά του. Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

Καλύπτεται ο καυτηριασμός των αγγειοδυσπλασιών από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

Τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζεται το ιατρείο μας είναι συμβεβλημένα με πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Groupama, η ING, η Generali, η Allianz, η ERGO, η AXA, η Eurolife, η Ευρωπαϊκή Πίστη και πολλές άλλες.  

Scroll to Top