Ενδοσκοπική πολυποδεκτομή
Τι είναι η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή;
Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή είναι η διαδικασία με την οποία μπορεί να γίνει αφαίρεση πολυπόδων, δηλαδή μορφωμάτων που προβάλλουν στον αυλό του πεπτικού συστήματος (παχύ έντερο, στομάχι, λεπτό έντερο, οισοφάγος) με τη χρήση ενδοσκοπίου (γαστροσκόπιο, κολονοσκόπιο, εντεροσκόπιο).
Τι είναι οι πολύποδες; Προκαλούν συμπτώματα;
Οι πολύποδες είναι μορφώματα που προεξέχουν στην επιφάνεια του βλεννογόνου του πεπτικού συστήματος, τα οποία αποτελούνται από συσσωρεύσεις κυττάρων. Οι βλάβες αυτές είναι αρχικά καλοήθεις, όμως με την πάροδο του χρόνου δύνανται να μετατραπούν σε κακοήθεις. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Όταν είναι πολύ μεγάλοι ή όταν εξαλλαχθούν σε κακοήθεις πολύποδες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως απώλεια αίματος και βλέννης στις κενώσεις, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (πρωτοεμφανιζόμενη δυσκοιλιότητα, εναλλαγές κενώσεων) και αναιμία (δηλαδή πτώση του αιματοκρίτη). Γι’ αυτό το λόγο η ανεύρεσή τους και η αφαίρεσή τους σε πρώιμο στάδιο είναι σημαντική.
Γιατί γίνεται η πολυποδεκτομή;
Η πολυποδεκτομή έχει ως στόχο την πλήρη αφαίρεση των πολυπόδων σε υγιή όρια ώστε να αναστείλει τη διαδικασία της καρκινογένεσης, δηλαδή της μετατροπής ενός καλοήθη πολύποδα σε κακοήθεια (δηλαδή καρκίνο).
Τι προετοιμασία πρέπει να κάνω πριν από την πολυποδεκτομή;
Η προετοιμασία πριν από την πολυποδεκτομή σχετίζεται με το σημείο όπου εντοπίζεται ο πολύποδας. Σε πολύποδες παχέος εντέρου θα χρειαστεί να λάβετε προετοιμασία για κολονοσκόπηση (βλ. κολονοσκόπηση), ενώ σε πολύποδες στομάχου – λεπτού εντέρου συνιστάται νηστεία 8-10 ωρών για διενέργεια γαστροσκόπησης. Αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή (π.χ. Sintrom, Eliquis, Pradaxa, Xarelto) ή αντιαιμοπεταλιακή (π.χ. Salospir, Plavix) πρέπει να έχετε μαζί σας πρόσφατη γενική εξέταση αίματος και εξέταση πηκτικότητας (INR) και θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα λόγω του ενδεχομένου να χρειαστεί πιθανή τροποποίηση της αγωγής σας.
Πως γίνεται η πολυποδεκτομή; Πονάει η πολυποδεκτομή;
Η πολυποδεκτομή γίνεται με τη χρήση ενδοσκοπίου (κολονοσκοπίου ή γαστροσκοπίου) με το οποίο γίνεται προσπέλαση στο σημείο όπου βρίσκεται ο πολύποδας (παχύ έντερο, στομάχι, λεπτό έντερο). Στη συνέχεια ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αφαίρεση του πολύποδα εξαρτάται από τη μορφολογία του, το μέγεθός του και το σημείο που βρίσκεται. Ένας μικρός πολύποδας μπορεί να αφαιρεθεί με λαβίδα βιοψίας, ενώ μεγαλύτεροι πολύποδες αφαιρούνται με τη χρήση ενός υλικού που λέγεται βρόχος πολυποδεκτομής. Όταν η αφαίρεση του πολύποδα γίνεται με βρόχο πολυποδεκτομής, αυτή μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση ρεύματος (διαθερμία) είτε χωρίς τη χρήση ρεύματος (ψυχρά), ενώ σε περιπτώσεις μεγαλύτερων πολυπόδων μπορεί να χρειαστεί να γίνει ανύψωση του πολύποδα με τη χρήση βελόνας και τοποθέτηση αιμοστατικών clips για πρόληψη επιπλοκών της πολυποδεκτομής. Η εξέταση γίνεται με νάρκωση (βαθιά καταστολή με χορήγηση προποφόλης) με την οποία ο ασθενής κοιμάται, κάτι το οποίο κάνει την εξέταση τελείως ανώδυνη και όταν ολοκληρωθεί ο ασθενής δεν πονάει και δεν έχει ανάμνηση της εξέτασης.
Πότε μπορώ να φάω μετά την πολυποδεκτομή; Τι άλλο πρέπει να προσέξω;
Συνήθως επιτρέπεται να φάτε ελαφρά μετά την εξέταση. Η καταστολή (μέθη) έχει επίδραση για αρκετές ώρες, οπότε συνιστάται να μην οδηγήσετε και να μην εργασθείτε για την υπόλοιπη ημέρα. Σε περίπτωση που μετά την εξέταση παρατηρήσετε έντονο πόνο, έμετο, αίμα στις κενώσεις ή πυρετό επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – επιπλοκές της πολυποδεκτομής;
Η πολυποδεκτομή είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία και οι επιπλοκές της είναι σπάνιες. Μετά την αφαίρεση ενός πολύποδα υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος αιμορραγίας έως 2 εβδομάδες μετά την αφαίρεση, ο οποίος είναι αυξημένος σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος καθώς και σε περιπτώσεις μεγάλων πολυπόδων. Σε σπανιότατες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί διάτρηση του εντέρου, η οποία είναι μια επείγουσα κατάσταση που μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.
Πόσο κοστίζει η πολυποδεκτομή;
Η τιμή της πολυποδεκτομής εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη διενέργειά της. Για την εκτομή μεγάλων πολυπόδων το κόστος συνήθως είναι μεγαλύτερο καθώς τα υλικά που μπορεί να χρειαστούν είναι περισσότερα. Στα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζεται το ιατρείο μας δεν εκτελούνται παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ. Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.
Καλύπτεται η πολυποδεκτομή από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;
Τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζεται το ιατρείο μας είναι συμβεβλημένα με πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Groupama, η ING, η Generali, η Allianz, η ERGO, η AXA, η Eurolife, η Ευρωπαϊκή Πίστη και πολλές άλλες.