Ενδοσκοπική τοποθέτηση γαστροστομίας

Τι είναι η γαστροστομία;

H γαστροστομία είναι ένας σωλήνας σίτισης ο οποίος τοποθετείται στην κοιλιακή χώρα, μέσω του οποίου μπορεί να γίνει χορήγηση νερού, τροφών και φαρμάκων κατ’ ευθείαν στο στομάχι του ασθενούς παρακάμπτοντας το στόμα και τον οισοφάγο.

Πότε πρέπει να τοποθετηθεί γαστροστομία στον ασθενή;

Ο κύριος λόγος για να σκεφτούμε την τοποθέτηση γαστοστομίας σε κάποιον ασθενή είναι όταν δεν μπορεί να καταπιεί με ασφάλεια, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις νευρολογικών νοσημάτων (εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, νόσος Parkinson). Σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή καταργείται το αντανακλαστικό κατάποσης, υπάρχει κίνδυνος παλινδρόμησης τροφών στο αναπνευστικό σύστημα κατά την σίτιση του ασθενούς από το στόμα με αποτέλεσμα την πνευμονία από εισρόφηση, μια εν δυνάμει βαριά κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Ο δεύτερος βασικότερος λόγος είναι η υποστήριξη της θρέψης σε ασθενείς που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να σιτιστούν από του στόματος. Η καλή θρέψη βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και σχετίζεται με αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ασθενούς. Άλλοι λόγοι να τοποθετήσουμε γαστροστομία είναι οι περιπτώσεις όπου ο ασθενής πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο φάρυγγα ή στο λάρυγγα ή να λάβει ακτινοβολία στην περιοχή αυτή και θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία οδό εντερικής σίτισης.

Ποιοι είναι οι τρόποι να τοποθετηθεί γαστροστομία στον ασθενή;

Η γαστροστομία μπορεί να τοποθετηθεί διαδερμικά με ενδοσκοπική (δηλαδή με τη χρήση γαστροσκοπίου), ακτινολογική ή χειρουργική μέθοδο. Η ασφαλέστερη και ταχύτερη τεχνική τοποθέτησης γαστροστομίας είναι η ενδοσκοπική μέθοδος.

Τι προετοιμασία χρειαζεται για την ενδοσκοπική τοποθέτηση γαστροστομίας;

Για τη διενέργεια ενδοσκοπικής τοποθέτησης γαστροστομίας είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς σε νοσοκομείο. Ο ασθενής δεν πρέπει να σιτιστεί για τουλάχιστον 10-12 ώρες πριν την εξέταση. Πριν την επέμβαση είναι απαραίτητο ο γαστρεντερολόγος σας να ενημερωθεί για το πλήρες ιστορικό και την φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς, με ιδιαίτερη έμφαση στα αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (πχ ασπιρίνη). Προ της διενέργειας της εξέτασης θα ληφθεί εργαστηριακός έλεγχος και εξέταση πηκτικότητας (INR), ενώ θα τεθεί φλεβοκαθετήρας, από τον οποίο ο ασθενής θα λάβει ενδοφλέβια ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Πριν από την εξέταση θα χρειαστεί ο ασθενής να λάβει προφυλακτικά αντιβιοτικά.

Πως γίνεται η ενδοσκοπική τοποθέτηση γαστροστομίας;

Η ενδοσκοπική τοποθέτηση γαστροστομίας στο νοσοκομείο μας γίνεται με νάρκωση (βαθιά καταστολή με χορήγηση προποφόλης) με την οποία ο ασθενής κοιμάται (κάτι το οποίο κάνει την εξέταση τελείως ανώδυνη) ή με διασωλήνωση του ασθενούς σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που αυξάνει τον κίνδυνο της εξέτασης. Στη συνέχεια, ο ασθενής ξαπλώνει ανάσκελα, τοποθετείται στο στόμα του ένα επιστόμιο και ο ενδοσκόπος εισάγει από στόματος έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα, που λέγεται γαστροσκόπιο, το οποίο διαθέτει κάμερα που συνδέεται με μια οθόνη. Το γαστροσκόπιο προωθείται στον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου επιλέγεται το σημείο του στομάχου και του δέρματος όπου θα τοποθετηθεί ο σωλήνας γαστροστομίας. Μετά από τη χορήγηση αναισθητικού στην περιοχή του δέρματος που έχει επιλεγεί, γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα και τον υποκείμενο ιστό. Στη συνέχεια, μια ειδική βελόνα, που λέγεται τροκάρ, εισάγεται μέσω αυτής της τομής και διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος στο στομάχι. Ο σωλήνας γαστροστομίας συνδέεται τότε με ένα σύρμα-οδηγό και στη συνέχεια τοποθετείται δια του στόματος στην κατάλληλη θέση του κοιλιακού τοιχώματος. Ένα μαλακό κομβίο συγκρατεί το σωλήνα στο στομάχι και ταυτόχρονα ένας μικρός πλαστικός δίσκος τοποθετείται στο κοιλιακό τοίχωμα για να παραμείνει η θέση της γαστροστομίας σταθερή. Στην συνέχεια η πληγή καθαρίζεται και καλύπτεται με αποστειρωμένη γάζα, ενώ ράμματα δεν χρησιμοποιούνται. Η εξέταση συνήθως διαρκεί συνήθως 20-30 λεπτά και κατά τη διάρκειά της γίνεται εμφύσηση αέρα στο στομάχι προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη επισκόπηση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – επιπλοκές της ενδοσκοπικής τοποθέτησης γαστροστομίας;

Η γαστροστομία είναι μια επεμβατική πράξη, η οποία έχει ένα μικρό ποσοστό επιπλοκών, οι οποίες μειώνονται όταν εκτελείται από ενδοσκόπους που έχουν μεγάλη εμπειρία. Κάποιες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν αμέσως ή σχεδόν μετά την τοποθέτηση της γαστροστομίας, όπως είναι ο πόνος, η αιμορραγία και η μόλυνση του σωλήνα της γαστροστομίας. Απώτερες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν είναι η μετατόπιση, δυσλειτουργία και η απόφραξη του σωλήνα της γαστροστομίας. Γι’ αυτό τον λόγο μετά την τοποθέτηση της γαστροστομίας χρειάζεται τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό ώστε οι πιθανές επιπλοκές να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζει ο σωλήνας της γαστροστομίας; Είναι μόνιμος;

Ο σωλήνας της γαστροστομίας συνιστάται να αντικαθίσταται κάθε 6 – 8 μήνες εκτός αν φθαρεί ή φράξει οπότε πρέπει να αντικατασταθεί νωρίτερα. Η πρώτη αλλαγή πρέπει να γίνει σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ οι επόμενες αλλαγές μπορεί να γίνουν στο σπίτι από τον θεράποντα ιατρό. Αν ο ασθενής βελτιωθεί και ανακτήσει τη δυνατότητα να σιτιστεί ή να πίνει από το στόμα τότε υπάρχει δυνατότητα ο σωλήνας της γαστροστομίας να αφαιρεθεί.

Πότε μπορεί να σιτιστεί ο ασθενής μετά την τοποθέτηση γαστροστομίας;

Μετά την τοποθέτηση γαστροστομίας μπορούμε να χορηγήσουμε νερό και τα φάρμακα του ασθενούς μετά από μερικές ώρες. Συνήθως η επανέναρξη της σίτισης και η χορήγηση σκευασμάτων εντερικής σίτισης από τη γαστροστομία γίνεται την επόμενη ημέρα.

Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση γαστροστομίας;

Η γαστροστομία είναι μια επεμβατική πράξη και η τιμή της εξαρτάται από το είδος της γαστροστομίας που θα χρησιμοποιηθεί και τις ημέρες νοσηλείας του ασθενούς. Ο συνήθης χρόνος νοσηλείας που χρειάζεται μετά από μία ανεπίπλεκτη εξέταση είναι μία ημέρα. Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

Καλύπτεται η ενδοσκοπική τοποθέτηση γαστροστομίας από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

Τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζεται το ιατρείο μας είναι συμβεβλημένα με πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Groupama, η ING, η Generali, η Allianz, η ERGO, η AXA, η Eurolife, η Ευρωπαϊκή Πίστη και πολλές άλλες.  

Scroll to Top