Απολίνωση κιρσών οισοφάγου

Τι είναι οι κιρσοί οισοφάγου; Προκαλούν συμπτώματα;

Οι κιρσοί του οισοφάγου είναι διατεταμένα φλεβικά αγγεία κατά μήκος του οισοφάγου, τα οποία δεν προκαλούν συμπτώματα παρά μόνο όταν αιμορραγήσουν. Είναι αποτέλεσμα της πυλαίας υπέρτασης, που είναι μια κατάσταση όπου αυξάνονται οι πιέσεις στο πυλαίο σύστημα του ήπατος και συνήθως αναπτύσσεται σε ασθενείς με κίρρωση ήπατος.

Πότε και πως γίνεται η απολίνωση (περίδεση) των κιρσών του οισοφάγου;

Όταν οι κιρσοί είναι μεγάλοι οπότε έχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας ή όταν έχει προηγηθεί επεισόδιο αιμορραγίας από κιρσούς (κιρσορραγία) πρέπει να γίνει εκρίζωση των κιρσών. Αυτό γίνεται με μια διαδικασία που γίνεται με τη χρήση γαστροσκοπίου και λέγεται απολίνωση (περίδεση) των κιρσών. Η διαδικασία γίνεται με νάρκωση (βαθιά καταστολή με χορήγηση προποφόλης) με την οποία ο ασθενής κοιμάται, κάτι το οποίο κάνει την εξέταση τελείως ανώδυνη και όταν ολοκληρωθεί ο ασθενής δεν έχει καμία ανάμνηση της εξέτασης. Για το λόγο αυτό πριν την εξέταση είναι απαραίτητη η τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα για να χορηγηθεί αναισθησία. Στη συνέχεια, ο ασθενής ξαπλώνει στο αριστερό πλάι, τοποθετείται στο στόμα του ένα επιστόμιο και ο ενδοσκόπος εισάγει από στόματος έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα, που λέγεται γαστροσκόπιο, ο οποίος διαθέτει κάμερα που συνδέεται με μια οθόνη. Ο γαστρεντερολόγος κάνει αρχικά μια διαγνωστική ενδοσκόπηση για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη κιρσών οισοφάγου. Στη συνέχεια, στο γαστροσκόπιο προσαρμόζεται μια ειδική συσκευή μιας χρήσης που ονομάζεται απολινωτής στην άκρη του οποίου φέρει ελαστικούς δαχτυλίους. Κατά την απολίνωση, οι κιρσοί αναρροφώνται εντός του απολινωτή και δένονται με τους ελαστικούς διακτυλίους με αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αίματος στους κιρσούς και την προοδευτική μείωση του μεγέθους τους και την εξαφάνιση τους. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά 2-3 εβδομάδες και συνήθως απαιτούνται 2-4 συνεδρίες μέχρι την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, ενώ απαραίτητη είναι η στενή παρακολούθηση των ασθενών αυτών.

Τι προετοιμασία πρέπει να κάνω πριν από την απολίνωση των κιρσών του οισοφάγου;

Προ της απολίνωσης των κιρσών του οισοφάγου συνιστάται νηστεία 8-10 ωρών για διενέργεια γαστροσκόπησης. Αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή (π.χ. Sintrom, Eliquis, Pradaxa, Xarelto) ή αντιαιμοπεταλιακή (π.χ. Salospir, Plavix) ή έχετε διαταραχές πήξης πρέπει να έχετε μαζί σας πρόσφατη γενική εξέταση αίματος και εξέταση πηκτικότητας (INR) και θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα λόγω του ενδεχομένου να χρειαστεί πιθανή τροποποίηση της αγωγής σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – επιπλοκές της απολίνωσης των κιρσών του οισοφάγου;

Η απολίνωση των κιρσών είναι μια επεμβατική διαδικασία που εγκυμονεί κάποιους κινδύνους. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή σε δεύτερο χρόνο όταν οι δακτύλιοι πέσουν. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κίνδυνος να παρουσιαστεί πυρετός μετά το τέλος της διαδικασίας.

Πόσο κοστίζει η απολίνωση των κιρσών του οισοφάγου;

Η τιμή της απολίνωσης των κιρσών εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη διενέργειά της. Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

Καλύπτεται η απολίνωση των κιρσών του οισοφάγου από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

Τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζεται το ιατρείο μας είναι συμβεβλημένα με πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Groupama, η ING, η Generali, η Allianz, η ERGO, η AXA, η Eurolife, η Ευρωπαϊκή Πίστη και πολλές άλλες.  

Scroll to Top