ERCP

Τι είναι η ERCP;

Η ERCP (ενδοσκοπική ανάστροφη χολαγγειοπαγκρεατογραφία) είναι η μέθοδος με την οποία μπορεί να γίνει διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων των χοληφόρων (λεπτοί σωληνίσκοι που παροχετεύουν τη χολή από το ήπαρ στο λεπτό έντερο), του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος.

Πότε πρέπει να κάνω ERCP;

Η ERCP είναι μια θεραπευτική επέμβαση που διενεργείται όταν ο ασθενής παρουσιάζει μία από τις ακόλουθες παθήσεις:

  • Αποφρακτικό ίκτερο: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα και οι επιπεφυκότες των ματιών του ασθενούς αποκτούν κίτρινη χροιά λόγω αδυναμίας διόδου της χολής στο λεπτό έντερο, η οποία προκαλείται από απόφραξη του χοληφόρου συστήματος.
  • Πέτρες (λίθους) στο χοληφόρο σύστημα, πάθηση γνωστή ως χοληδοχολιθίαση.
  • Στένωση του χοληφόρου συστήματος από καλοήθη (πχ. πέτρες, βλάβη μετά από χειρουργείο) ή κακοήθη αίτια (καρκίνοι χοληφόρων, ήπατος, παγκρέατος).
  • Χολαγγειίτιδα: Λοίμωξη που προκαλείται λόγω της απόφραξης του χοληφόρου συστήματος, η οποία συνήθως προκαλεί πόνο, πυρετό και ίκτερο.

Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν από την ERCP;

Για τη διενέργεια ERCP είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς σε νοσοκομείο. Ο ασθενής δεν πρέπει να σιτιστεί για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την εξέταση και να λάβει υγρά για τουλάχιστον 3 ώρες πριν την εξέταση. Πριν την επέμβαση είναι απαραίτητο ο γαστρεντερολόγος να ενημερωθεί για το πλήρες ιστορικό και τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς, με ιδιαίτερη έμφαση στα αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (πχ ασπιρίνη). Προ της διενέργειας της εξέτασης θα ληφθεί εργαστηριακός έλεγχος και εξέταση πηκτικότητας (INR), ενώ θα τεθεί φλεβοκαθετήρας, από τον οποίο ο ασθενής θα λάβει ενδοφλέβια ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Λίγο πριν την ERCP θα χρειαστεί να τεθούν δύο υπόθετα ινδομεθακίνης, που χρησιμεύουν στην πρόληψη της φλεγμονής του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) και αναλόγως του ιστορικού ο ασθενής ενδέχεται να λάβει προφυλακτικά αντιβιοτικά.

Πως γίνεται η ERCP;

Η ERCP στο νοσοκομείο μας γίνεται με νάρκωση (βαθιά καταστολή με χορήγηση προποφόλης) με την οποία ο ασθενής κοιμάται (κάτι το οποίο κάνει την εξέταση τελείως ανώδυνη) ή με διασωλήνωση του ασθενούς σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που αυξάνει τον κίνδυνο της εξέτασης. Στη συνέχεια, ο ασθενής ξαπλώνει στο αριστερό πλάι, τοποθετείται στο στόμα του ένα επιστόμιο και ο ενδοσκόπος εισάγει από στόματος έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα, που λέγεται ενδοσκόπιο πλαγίας όρασης, το οποίο διαθέτει κάμερα που συνδέεται με μια οθόνη. Το ενδοσκόπιο προωθείται στον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Στη συνέχεια γίνεται ανεύρεση του φύματος του Vater, που είναι το σημείο όπου η χολή εκβάλει από το χοληφόρο σύστημα στο λεπτό έντερο. Με τη βοήθεια ενός υλικού που λέγεται σφιγκτηροτόμος γίνεται καθετηριασμός του χοληδόχου πόρου με τη χρήση ενός οδηγού σύρματος και έγχυση σκιαγραφικού υλικού στο χοληφόρο σύστημα για ανίχνευση των βλαβών με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Ακολούθως, γίνεται μία τομή σε έναν μυ που λέγεται σφιγκτήρας του Oddi (επέμβαση γνωστή και ως σφιγκτηροτομή) και στη συνέχεια ακολουθεί η απαραίτητη θεραπεία. Οι πιο συνήθεις θεραπείες είναι η αφαίρεση λίθων με τη χρήση μπαλονιού ή η τοποθέτηση stent σε περιπτώσεις στενώσεων του χοληφόρου συστήματος. Η εξέταση συνήθως διαρκεί συνήθως 30-45 λεπτά και κατά τη διάρκειά της γίνεται εμφύσηση αέρα ή πλύσεις με νερό προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη επισκόπηση.

Πότε μπορώ να φάω μετά την ERCP;

Συνήθως δεν επιτρέπεται να φάτε και να πιείτε νερό μέχρι την επομένη ημέρα από τη διενέργεια της εξέτασης. Εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή μπορείτε να σιτιστείτε την επομένη ημέρα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – επιπλοκές της ERCP

Η ERCP είναι μια επέμβαση που πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει η απαραίτητη ένδειξη και όχι για διαγνωστικούς λόγους γιατί έχει ορισμένους κινδύνους. Η συχνότερη επιπλοκή της είναι η φλεγμονή του παγκρέατος, γνωστή ως παγκρεατίτιδα, η οποία παρατηρείται σε περίπου 1 στις 20 ERCP. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής εμφανίζει συνήθως πόνο στην κοιλιακή χώρα, ναυτία και εμέτους, ενώ οδηγείται σε παράταση της νοσηλείας του για κάποιες ημέρες αναλόγως της κλινικής του εικόνας. Βαριές αλλά και πολύ σπάνιες επιπλοκές της εξέτασης είναι η διάτρηση και η αιμορραγία, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με νέα ERCP ή χειρουργείο. Οι ασθενείς συχνά μετά την εξέταση μπορεί να νιώσουν μια ευαισθησία στο λαιμό ή φούσκωμα από τον αέρα που υπάρχει μέσα στο στομάχι. Σπάνια μπορεί να υπάρξει κάποια αντίδραση στο αναισθητικό φάρμακο ή αλλεργία. Οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι σε ασθενείς που έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας.

Πόσο κοστίζει η ERCP;

Η ERCP είναι μια επεμβατική πράξη και η τιμή της εξαρτάται από τα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και τις ημέρες νοσηλείας του ασθενούς. Ο συνήθης χρόνος νοσηλείας που χρειάζεται μετά από μία ανεπίπλεκτη εξέταση είναι μία ημέρα. Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

Καλύπτεται η ERCP από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

Τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζεται το ιατρείο μας είναι συμβεβλημένα με πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Groupama, η ING, η Generali, η Allianz, η ERGO, η AXA, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Eurolife και πολλές άλλες.  

Scroll to Top