Ορθοσκόπηση

Τι είναι η ορθοσκόπηση;

Η ορθοσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία μπορεί να γίνει έλεγχος του βλεννογόνου του τελευταίου τμήματος του παχέος εντέρου, που λέγεται ορθό.

Πότε πρέπει να κάνω ορθοσκόπηση;

Η ορθοσκόπηση είναι η εξέταση που χρησιμοποιείται για την διάγνωση παθήσεων του ορθού και του πρωκτού. Η ορθοσκόπηση πρέπει να διενεργείται σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα, πόνο στην πρωκτική περιοχή, ακράτεια κοπράνων ή δυσκοιλιότητα και κνησμό στον πρωκτό. Η ορθοσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση παθήσεων όπως η αιμορροϊδοπάθεια, τα περιεδρικά αποστήματα, τα συρίγγια, τα έλκη πρωκτού, οι πολύποδες πρωκτού, ο καρκίνος ορθού και η πρόπτωση ορθού.

Τι προετοιμασία πρέπει να κάνω πριν από την ορθοσκόπηση;

Η ορθοσκόπηση μπορεί να γίνει χωρίς καμία προετοιμασία.  Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν υπόθετα ή υποκλυσμοί για να διευκολυνθεί η καλύτερη επισκόπηση του ορθού.

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης; Πονάει η ορθοσκόπηση;

Η ορθοσκόπηση  γίνεται συνήθως χωρίς καταστολή, καθώς είναι μια εξέταση μικρής διάρκειας που γίνεται σε απλό εξεταστικό κρεβάτι. Ο ασθενής ξαπλώνει στο αριστερό πλάι και ο γαστρεντερολόγος εισάγει στον πρωκτό έναν λεπτό, άκαμπτο σωλήνα, ο οποίος λέγεται ορθοσκόπιο. Προκειμένου η διαδικασία να είναι λιγότερο ενοχλητική για τον ασθενή χρησιμοποιείται λιπαντικό υλικό. Το ορθοσκόπιο προωθείται έως το σημείο όπου τελειώνει το ορθό, το οποίο λέγεται ορθοσιγμοειδική καμπή. Ο γαστρεντερολόγος ελέγχει την εσωτερική επιφάνεια του ορθού, η οποία ονομάζεται βλεννογόνος. Η εξέταση συνήθως διαρκεί 10 λεπτά και κατά τη διενέργειά της γίνεται εμφύσηση αέρα για την καλύτερη επισκόπηση του βλεννογόνου. Κατά τη διενέργεια της εξέτασης υπάρχει δυνατότητα λήψης βιοψιών, δηλαδή μικρών κομματιών ιστού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – επιπλοκές της ορθοσκόπησης;

Η ορθοσκόπηση είναι μια ασφαλής εξέταση και οι επιπλοκές της είναι πολύ σπάνιες. Μπορεί να νιώσετε αμέσως μετά την εξέταση μια ενόχληση στον πρωκτό, η οποία μπορεί να κρατήσει για κάποια ώρα. Μπορεί να παρατηρήσετε λίγο αίμα ή πόνο σε περίπτωση που υπάρχει υποκείμενη παθολογία (πχ. αιμορροϊδοπάθεια).

Πόσο κοστίζει η ορθοσκόπηση;

Η τιμή της ορθοσκόπησης εξαρτάται από τον ιατρό που τη διενεργεί. Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

Scroll to Top