Κολονοσκόπηση

Τι είναι η κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία μπορεί να γίνει έλεγχος του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και του τελευταίου τμήματος του λεπτού εντέρου, που λέγεται τελικός ειλεός.

Πότε πρέπει να κάνω κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση με βάσει τις διεθνείς οδηγίες είναι η διαγνωστική εξέταση εκλογής για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου γίνεται σε άτομα άνω των 50 ετών (ακόμα και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς), ενώ ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου ενδέχεται να πρέπει να υποβληθούν σε προληπτική κολονοσκόπηση σε ακόμα νεαρότερη ηλικία. Με την κολονοσκόπηση μπορούν να βρεθούν προκαρκινωματώδεις βλάβες, που λέγονται πολύποδες, οι οποίοι μπορούν να αφαιρεθούν με μια διαδικασία, η οποία λέγεται πολυποδεκτομή. Έτσι αναστρέφεται η διαδικασία της καρκινογένεσης. Πέρα από τον προληπτικό έλεγχο, η κολονοσκόπηση πρέπει να διενεργείται σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα, χρόνια διάρροια, πρωτοεμφανιζόμενη δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους, ανορεξία και κοιλιακό πόνο. Επίσης, η κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις όπου από τον εργαστηριακό έλεγχο του ασθενούς ανευρίσκεται αναιμία, χαμηλές τιμές φερριτίνης και βιταμίνης B12, αυξημένες τιμές καρκινικών δεικτών ή εξέταση κοπράνων θετική για παρουσία αίματος. Επιπροσθέτως, η κολονοσκόπηση πρέπει να διενεργείται σε ασθενείς που έχουν ύποπτα ευρήματα από τον ακτινολογικό έλεγχο, καθώς και σε ασθενείς που έχουν ιστορικό νόσου από το παχύ έντερο (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn, πολύποδες παχέος εντέρου κα).

Τι προετοιμασία πρέπει να κάνω πριν από την κολονοσκόπηση;

Για να πετύχει η κολονοσκόπηση είναι απαραίτητος ο σωστός καθαρισμός του εντέρου από τα κόπρανα. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία του εξεταζόμενου, ο οποίος πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες διατροφής και λήψης προετοιμασίας τις οποίες χορηγεί ο ιατρός του. Στο ιατρείο μας εξατομικεύουμε την λήψη προετοιμασίας ανάλογα με τις ανάγκες το κάθε ασθενούς και χορηγούμε για τον καθαρισμό του εντέρου καθαρτικά χαμηλού όγκου, τα οποία έχει φανεί ότι είναι καλύτερα ανεκτά, επιτυγχάνοντας άριστο αποτέλεσμα με λιγότερη «ταλαιπωρία» για τον ασθενή. Ενημερώστε τον γαστρεντερολόγο σας για τα φάρμακα που παίρνετε ή αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα, κυρίως από το αναπνευστικό (πχ βρογχικό άσθμα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια ή πρόσφατη λοίμωξη αναπνευστικού) ή από την καρδιά σας. Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε πολυποδεκτομή ή λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή, πρέπει να έχετε μαζί σας πρόσφατη γενική εξέταση αίματος και εξέταση πηκτικότητας (INR) και θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα λόγω του ενδεχομένου να χρειαστεί πιθανή τροποποίηση της αγωγής σας.

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης; Πονάει η κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση στο ιατρείο μας γίνεται με νάρκωση (βαθιά καταστολή με χορήγηση προποφόλης) με την οποία ο ασθενής κοιμάται, κάτι το οποίο κάνει την εξέταση τελείως ανώδυνη και όταν ολοκληρωθεί ο ασθενής δεν έχει καμία ανάμνηση της εξέτασης. Για το λόγο αυτό πριν την εξέταση είναι απαραίτητη η τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα για να χορηγηθεί αναισθησία. Στη συνέχεια, ο ασθενής ξαπλώνει στο αριστερό πλάι και ο γαστρεντερολόγος εισάγει στον πρωκτό έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που διαθέτει κάμερα που συνδέεται με οθόνη, το οποίο λέγεται κολονοσκόπιο.  Το κολονοσκόπιο προωθείται έως το σημείο όπου τελειώνει το παχύ έντερο, το οποίο λέγεται τυφλό, ενώ ανάλογα με την ένδειξη μπορεί να γίνει έλεγχος και του τελευταίου τμήματος του λεπτού εντέρου, που λέγεται τελικός ειλεός. Ο γαστρεντερολόγος ελέγχει την εσωτερική επιφάνεια των ανωτέρω οργάνων, η οποία ονομάζεται βλεννογόνος. Η εξέταση συνήθως διαρκεί 30-45 λεπτά και κατά τη διενέργειά της γίνεται εμφύσηση αέρα ή πλύσεις με νερό προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη επισκόπηση του βλεννογόνου. Κατά τη διενέργεια της εξέτασης λαμβάνονται βιοψίες, δηλαδή μικρά κομμάτια ιστού ή διενεργούνται επεμβατικές πράξεις, όπως η αφαίρεση πολυπόδων, κάτι το οποίο αυξάνει τη διάρκεια της εξέτασης.

Πότε μπορώ να φάω μετά την κολονοσκόπηση; Τι άλλο πρέπει να προσέξω;

Συνήθως επιτρέπεται να φάτε χωρίς περιορισμό μετά την εξέταση. Η καταστολή (μέθη) έχει επίδραση για αρκετές ώρες, οπότε συνιστάται να μην οδηγήσετε και να μην εργασθείτε για την υπόλοιπη ημέρα. Σε περίπτωση που μετά την εξέταση παρατηρήσετε έντονο πόνο, έμετο, αίμα στις κενώσεις ή πυρετό επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – επιπλοκές της κολονοσκόπησης;

Η κολονοσκόπηση είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση και οι επιπλοκές της είναι πολύ σπάνιες. Μπορεί να νιώσετε αμέσως μετά την εξέταση φούσκωμα ή ήπιο πόνο στην κοιλιά από τον αέρα που υπάρχει μέσα στο έντερό σας. Σπάνια μπορεί να υπάρξει κάποια αντίδραση στο αναισθητικό φάρμακο ή αλλεργία. Οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι σε ασθενείς που έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας ή υποβάλλονται σε επεμβατικές πράξεις.

Πόσο κοστίζει η κολονοσκόπηση;

Η τιμή της κολονοσκόπησης εξαρτάται από το αν πρόκειται για διαγνωστική εξέταση ή από το αν πρόκειται να διενεργηθεί κάποια επεμβατική πράξη. Στα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζεται το ιατρείο μας δεν εκτελούνται παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ. Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

 Καλύπτεται η κολονοσκόπηση από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

Τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζεται το ιατρείο μας είναι συμβεβλημένα με πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Groupama, η ING, η Generali, η Allianz, η ERGO, η AXA, η Eurolife, η Ευρωπαϊκή Πίστη και πολλές άλλες.  

Scroll to Top