Ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα

Τι είναι η ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα;

Η ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα (κάψουλα λεπτού εντέρου) είναι η μέθοδος με την οποία μπορεί να γίνει έλεγχος του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, που περιλαμβάνει το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό.

Πότε πρέπει να κάνω ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα;

Η ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα πρέπει να διενεργείται όταν υπάρχουν παθήσεις όπως η αιμορραγία πεπτικού (μέλαινα κένωση ή αιμορραγικές κενώσεις) και η αδιευκρίνιστη αναιμία. Επίσης είναι χρήσιμη στη διερεύνηση ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (όπως η νόσος Crohn), όγκων λεπτού εντέρου και συνδρόμων δυσαπορρόφησης, όπως η κοιλιοκάκη. Η ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα είναι μια διαγνωστική εξέταση, ενώ κατά την εξέταση αυτή δεν είναι δυνατή η λήψη βιοψιών και η εφαρμογή θεραπείας.

Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν από την ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα;

Ο ιατρός σας θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνετε πριν από την ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα.  Χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε για τουλάχιστον 16 ώρες πριν την εξέταση και να πίνετε υγρά για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την εξέταση. Ενημερώστε τον γαστρεντερολόγο σας για τα φάρμακα που παίρνετε (πχ μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή αντιπηκτικά φάρμακα) ή αν έχετε οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα με ιδιαίτερη έμφαση στα καρδιολογικά προβλήματα (πχ βηματοδότης).

Πως γίνεται η ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα;

Η διαδικασία ενδοσκόπησης με βιντεοκάψουλα περιλαμβάνει την κατάποση μιας μικρής βιντεοκάψουλας (μέγεθος όσο ένα χάπι πολυβιταμίνης). Η κάψουλα διασχίζει τον πεπτικό σωλήνα και λαμβάνει εικόνες από το λεπτό έντερο. Οι εικόνες μεταδίδονται σε αισθητήρες – ηλεκτρόδια που είναι τοποθετημένοι στο δέρμα της κοιλιακής/θωρακικής χώρας. Οι αισθητήρες συνδέονται με ένα καταγραφέα που είναι τοποθετημένος σε μία ζώνη γύρω από τη μέση σας. Δέκα ως δώδεκα ώρες μετά την κατάποση τής κάψουλας πρέπει να αφαιρεθεί το σύστημα αισθητήρων – καταγραφέων και να γίνει επεξεργασία των εικόνων  από τον ιατρό σας. Η βιντεοκάψουλα είναι μιας χρήσης και θα αποβληθεί φυσιολογικά με τις κενώσεις.

Πότε μπορώ να φάω μετά την ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα; Τι άλλο πρέπει να προσέξω;

Επιτρέπεται και να πιείτε νερό μετά από 2 ώρες και να φάτε μετά από 4 ώρες από την χορήγηση της κάψουλας. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας αν παρουσιάσετε κοιλιακό άλγος, ναυτία ή έμετο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης και μέχρι να αποβληθεί η κάψουλα δεν πρέπει να βρεθείτε κοντά σε ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως ο μαγνητικός τομογράφος και δεν πρέπει να αποσυνδέσετε τον καταγραφέα ή να αφαιρέσετε τη ζώνη. Επειδή ο καταγραφέας είναι ένας μικρός υπολογιστής πρέπει να αποφύγετε τις απότομες κινήσεις και όποια πράξη μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία και την ακεραιότητά του. Τέλος πρέπει να αποφύγετε την επίπονη σωματική άσκηση που προκαλεί ιδρώτα και να μην σκύβετε.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – επιπλοκές της ενδοσκόπησης με ασύρματη βιντεοκάψουλα;

Η ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση και οι επιπλοκές της είναι πολύ σπάνιες. Μπορεί να νιώσετε μια ευαισθησία στο λαιμό αμέσως μετά την εξέταση. Σπάνια υπάρχει ο κίνδυνος η κάψουλα να «κολλήσει» σε κάποιο σημείο του πεπτικού σωλήνα. Αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε ασθενείς που έχουν νοσήματα που προκαλούν στενώσεις στο έντερο (π.χ. νόσος Crohn).

Πόσο κοστίζει η ενδοσκόπηση με ασύρματη βιντεοκάψουλα;

Η τιμή της ενδοσκόπησης με ασύρματη βιντεοκάψουλα περιλαμβάνει το κόστος αγοράς της κάψουλας και την ιατρική αμοιβή για την διενέργεια της εξέτασης. Η εξέταση αυτή δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.  Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

Scroll to Top